20. Новосадски џез фестивал - Џамбо Биг бенд

Част да затворе 20. Новосадски џез фестивал припала је несвакидашњем оркестру Џамбо биг бенд (Jubmo Big Band), у коме су окупљена три састава (Биг Банд РТВ Словенија, Jazz Оркестар ХРТ, Биг Банд РТС), који су под диригентском палицом Зигфрида Фајгла (Siegfried Feigl) наступили у Српском народном позоришту.

Биг бенд Радиотелевизије Словеније постоји континуирано од 1945. године. Међу квалитетима који красе овај Биг бенд су његова разноликост и способност да испуни потребе најразличитијих радио и телевизијских програма. Истиче се у музичким жанровима од филма и плеса, преко популарне до класичне музике, а џез је музика коју Биг бенд РТВ Словеније свира са највећом посвећеношћу и задовољством.

Џез оркестар Хрватске радиотелевизије, једини професионални састав те врсте у Хрватској, утемељен је у сезони 1946/1947. године као Плесни оркестар Радио Загреба за потребе радијских емисија и снимања, да би с временом почео и јавно да наступа. Занимљиво је и да већина чланова, осим као извођачи, публици се представљају и као композитори и аранжери.

Биг Бенд РТС је основан 1948. године под именом Забавни оркестар Радио Београда, у формацији ревијског оркестра, да би 1954. године, одвајањем гудачког ансамбла, започео рад као велики џез оркестар - биг бенд. Током 70 година рада и стварања, оркестар је добио изузетне награде и признања и са њим су наступала највећа светска имена џеза. 

број коментара 0 Пошаљи коментар