Од Хипократа до Тесле

Појавом живота на земљи настала је и болест, а лечење је једно од најстаријих занимања.

Сматра се да историја медицине почиње са старим Грцима, иако је медицинска мисао постојала и неколико хиљада година раније.

Откриће антибиотика, анестезије, инсулина, вакцине донели су велики преокрет у лечењу. Иако се данас читањем ДНК записа и савременим дијагностичким апаратима многе болести могу открити и лечити премa статистици две трећине Европљана лек тражи у ординацији традиционалне медицине. Нашим Законом о здравственој заштити регулисана је и ова област. Новим Правилником регулисано је ко може да се бави овом делатношћу, како се добија дозвола и који су услови едукације.

Традиционална кинеска медицина је древна метода лечења која се примењује и данас, и то не само у Кини. На клиници за физикалну терапију ВМА скоро пет деценија практикује се акупунктура.

Крајем 19. и почетком 20. века почињу да се користе електромагнетни таласи за дијагностику и лечење, а први апарат за лечење осмислио је Никола Тесла који се сматра оснивачем квантне медицине.

У потрази за леком, поред конвенционалне многи се ослањају и на традиционалну медицину. Наш закон о здравственој заштити регулише и ову област.

Уредник емисије: Југослава Ђурица

број коментара 0 Пошаљи коментар