Декодирање науке: Емпатијско сагоревање

Како помоћи, а не сагорети?

Супер хероји са лакоћом решавају све проблеме! Међутим, постоје и људи који, без обзира што нису супер хероји, свакодневно улазе у борбу са нечијим проблемима, али и са собом, јер није лако направити границу измењу професионалности и емпатије.

Препознавање емоционалног стања друге особе је сложен унутрашњи доживљај. Захтева успостављање равнотеже између мисли и емоција. Склоност емпата да буду емоционални сунђер, који апсорбује сав стрес овог света, разликује их од некога, ко је само осетљив на прекомерну сензорну стимулацију. Због тога превише емпатичне особе могу да изгубе из вида своје интересе зарад туђих. Што за последицу има смањену способност доношења одлука везаних за сопствени живот. Истраживања показују да емпатије могу имати хиперактиван неуронски систем у мозгу, где се налазе ћелије одговорне за саосећање. Због склоности емпата да доживљавају бол и радост код других, важно је овладати вештином, како да осећате, али да се не препуштате вртлогу осећања.

Викаријска трауматизација настаје акумулацијом трауматских искустава корисника кроз дужи временски период, а изазива негативне промене везане за идентитет, поглед на свет, психолошке потребе, уверења и памћење. Везана је за професионалце у помагачким професијама, као што су социјални радници, психотерапеути, лекари, ватрогасци и други сличних занимања. Базирана је на непожељним последицама рада са људима који пате и може резултирати професионалним изгарањем.

Прекомерна емпатија не сме угрозити оне којима је помоћ потребна као и нас саме, јер се услед емпатијске преоптерећености, може претворити у своју супротност - равнодушност, па и агресивност, према онима, којима је стварно потребна разборита емпатија и ефикасна помоћ. Сви они који су навикли да помажу другима, знају колико је тешко изговорити то чувено НЕ када их неко замоли за помоћ. Међутим, не смемо ни заборавити, да би смо квалитетно помогли другима, првенствено ми морамо бити добро. Зато као и за све у животу, потребно је направити баланс и у емпатији.

Уредник емисије: Александра Даничић
Новинар: Драгана Даничић
Сниматељи: Иван Димитријевић, Александар Беатовић и Дејан Младеновић
Графички дизајн: Бојана Девић Опачић
Монтажа: Владимир Јовић

број коментара 0 Пошаљи коментар