Студио знања: Лекови будућности

Сањате ли о пилули за све која би могла да замени лекове које пијете? Да ли знате да стручњаци раде на развоју персонализоване медицине која ће бити "паметна" за сваког од нас? Микрочипови су такође извесна иновација, која буди контроверзе. Наша овонедељна тема су лекови будућности.

Док се трага за чудесним леком против рака, вирусима који изазивају епидемије или бактеријама које мутирају, кардиоваскуларне проблеме смо свели на меру хроничних, а регулишемо их управо лековима. Које велике иновације можемо очекивати у фармацеутској индустрији и да ли футуристи ту предвиђају велике турбуленције? Ово су само нека од питања којима ћемо се бавити у овонедељном "Студију знања", наша тема су лекови будућности и развој технологија и медицинских средстава које то прате.

Зато смо у студију окупили стручњаке за лекове и у то шта нам будућност у вези са њима доноси. Наши гости су: професор др Радивоје Продановић са Хемијског факултета у Београду, професор др Предраг Петровић из Иновационог центра Технолошко-металуршког факултета, професорка др Лидија Матија са Машинског факултета, а са Катедре за фармакологију Фармацеутског факултета долази нам професор др Мирослав Савић. О овој теми током емисије разговараћемо и са биологом Мајом Стојиљковић из Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић", као и са лекаром др Љиљаном Софронић-Милосављевић са Института за примену нуклеарне енергије "ИНЕП".

Такође, да би лекови доспели у наше руке, морају да прођу ригорозну контролу државних институција. Зато у гостима имамо и Павла Зелића из Агенције за лекове и медицинска средства. Приказаћемо и иновативни уређај за дијагностификовање канцера, који усавршавају стручњаци на Машинском факултету, али и показати чиме се све баве ђаци Медицинске школе у Београду.
Наши музички гости током ове емисије увеселиће нас тематским песмама. То су певачица Јулијана Винцан у клавирској пратњи Алена Марковића. Гледајте "Студио знања"!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

број коментара 0 Пошаљи коментар