Право на сутра: Лапље село - Ко продаје живот и душу

Када неко обелодани да продаје дедовину, светиње, образ и душу - иза тога не може стајати лака одлука. У Лапљем селу, код Грачанице, овакав натпис усталасао је јавност.

Табле са натписом - на продају - иначе, у последње време, нису реткост. Ипак, она коју је недавно поставио Ненад Недељковић подигла је прашину.

Одмах је јасно да је објаву иницирао велики револт и незадовољство, да је љутња усмерена ка локалним властима, а решење се очекује из Београда.

И табла на којој пише да кућу продаје петочлана породица, указује да није у питању само чин купопродаје. Објашњавају нам, да само они који су циглу по циглу подизали кров над главом, знају и колико себе узидаш у то. Кажу, нису то само зидови, прозори и врата. Али, егзистенција је доведена у питање.

Тачно је то на шта указују челници локалних самоуправа - појавиле су се у Грачаници и Лапљем селу, готово синхронизовано, након упечатљиве објаве испред куће Недељковића, и табле на којој пише - ова кућа није на продају. Посведочили су мештани, али нико о томе није желео да говори.

Недалеко од Грачанице, на територији Липљана је село Рабовце, мало другачија прича.
Породица Михаиловић из овог села, недавно је добила кључеве нове куће, чекају бебу, са оптимизмом гледају будућност...

И тако - нижу се животне приче на централном Косову.

Кад живите у изнајмљеном стану или у трошној кући без елементарних хигијенских услова, кров над главом је оно о чему сањате. Када га стекнете - тежите да створите дом и породици обезбедите достојанствен живот. Када сте у најпродуктивнијој животној доби - ништа нормалније него да тражите посао и стабилан извор прихода, да не зависите од туђе помоћи.

Велика је одговорност на онима који имају механизме да управљају тим процесима, још већа на онима који стратешки о томе одлучују.

Највећа одговорност јесте заправо контрола извршења планираног, опредељеног и распоређеног.

Рекло би се - једноставно.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић
Редитељ: Бојан Воркапић
Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажа: Весна Грба
Реализација: Марина Пејчић

број коментара 0 Пошаљи коментар