ТВ фељтон: Марија Црнобори

И поред тога што је своје највеће улоге у позоришту одиграла пре 70 година, глумица Марија Црнобори као мит траје у сећањима публике, у књигама, на црно белим фотографијама и ретким документарним снимцима.

Она је, бележе хронике, била последња велика трагеткиња европског театра. Њена тумачења Антигоне, Ифигеније и Федре остала су упамћена као глумачка ремек-дела. Била је напревазиђена у тумачењу ликова из античких трагедија и класичних драма.

Марија је пре шест годима преминула у 97. години живота. У јавности се последњи пут појавила 2013. год. на промоцији своје књиге "Животић". У њој је објављена збирка тајни позоришне уметности и глуме Марије Црнобори, у одабраним есејима које је писала од 1952. до 2004. године. Том приликом је снимљен и део ове емисије.

Уз ретко објављиване фотографије и драгоцене снимке из архива РТС-а, аутор и уредник Оливера Милошевић прати развој и врхунце ове необичне глумице, али и контекст времена у којем се развијала њена каријера.

Гледаоци ће бити у прилици да, уз аутентичне тонске записе, чују како је Марија Црнбори тумачила своје незаборавне улоге, али и какав је њен глумачки приступ улогама и каква је њена животна филозофија.

Емисија је сведочење о богатом животу једне вансеријске глумице мудре, скромне и једноставне жене.

Аутор и уредник: Оливера Милошевић
Сниматељ: Слободан Грче
Монтажа: Биљана Кунијевић