Тунис

Српско војничко гробље у Мензел Бургиби у Тунису, где почива 1.200 војника прошле године - потпуно је реконструисано.

После деценија небриге, Србија је издвојила средства па беле сабље пободене у земљу изгледају као православни крстови. На свакој је плочица са именом војника.

У години када се обележава век од завршетка Великог рата, српско војничка гробље у Мензел Бургиби и спомен-костурница у Бизерти, захваљујући Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - достојни су ратника, који у њима почивају.

За Тунис - туризам је битан извор прихода. Извозе фосфате, маслине, маслиново уље, урме и плуту.

Тунишани веома цене и воле свој посао, тако да је разумљиво што су запослени у хотелима и на другим местим веома љубазни.

У земљи са нешто више од десет милиона становника, ова привредна грана обезбеђује око 400.000 радних места. Последњих година у сектору пољоприведе, али и туризма приметни су знаци опоравка.

Тунис има 30 хиљада знаменитости а једна од њих је и Колосеум у Ел Џему. Ту је арена из 3. века. Грађен је целу деценију, од тешких камених блокова допреманих из оближњег каменолома у граду Махдији. Зидови су били високи 36 метара.

Тунис има више од 300 сунчаних дана годишње а просечна дневна температура је око 30 степени. Дуж обале, дуге хиљаду и 300 километара, смештени су градови, велике путничке и рибарске луке, и најзначајнији туристички центри.

Национални цвет је бели јасмин и симбол је љубазности овог народа. Екипа РТС-а, разговарала је са брачним паром Митић, Надом и Слободаном, који зимске месеце проводе тамо јер је јефтиније него у Београду.

Сниматељ Милан Нешић, новинар Небојша Котлајић.

У свету У свету

Аутор:
РТС

Емисија "У свету" је спољнополитички магазин који једном недељно доноси преглед најважнијих светских збивања. [ детаљније ]