Пројекти важни за регионално повезивање

За нашу земљу је од огромног значаја долазак различитих врста капитала и инвестиција, као што је Амерички фонд за развој, који је део америчке владе и са којим ће наша држава реализовати инфраструктурне пројекте, о којима се тренутно разговара, вредне 3,7 милијарди долара.

Отварање канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације у Београду је према речима председника Србије Александра Вучића од изузетне важности јер тамо где Америчка развојна агенција хоће да инвестира, како је рекао, има будућности.

У марту наредне године у функцији ће бити заједнички гранични прелаз код моста Братољуб који преко реке Дрине спаја Љубовију у Републици Србији и Братунац у Републици Српској. Мост је са српске стране завршен још 2017. године, а тренутно су у току радови на изградњи новог граничног прелаза и будућег царинског терминала.

На обилазници око Београда до краја године у саобраћај ће бити пуштено 7,7 километара који се граде од моста преко реке Саве код Остружнице до петље Орловача.

Пре три године за саобраћај је отворен модернизовани део железничке пруге Београд-Бар, деоница од Ресника до Ваљева у дужини од 77,6 километара, што је била прва озбиљнија реконструкција ове пруге након четири деценије од њеног пуштања у саобраћај. Радиће се реконструкција и модернизација барске пруге и на деоници Ваљево-Врбница-државна граница са Црном Гором. У Влади Србије је потписан уговора са Руским железницама за израду пројектно-техничке документације ове пруге.

У току су интензивни радови на изградњи новог контролног торња на Аеродрому „Никола Тесла". Торањ ће бити висок 75 метара са куполом на врху од 100 квадратних метара, са најмодернијим софтверима и уређајима.

Уредник емисије "Коридори": Горан Маслар

Коридори Коридори

Аутор:
Горан Маслар

Емисија о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" сваког другог уторка у месецу у термину од 18.30 на програму РТС 2 упознаје нас са актуелним радовима који се обављају на изградњи саобраћајне инфраструктуре у нашој земљи. [ детаљније ]