Трезор

Прилог о Франциску Франку, затим две емисије о интербригадистима

Франциско Франко, одломак - део из емисије Сфинга из Замка Ел Пардо, Франциско Бахамонде Франко, која говори о Франковој владавини од 1936. до 1973. а за ово емитовање у "Трезору" издвојили смо само део везан за период Шпанског грађанског рата.

- Уредник Оливера Гајић, писац текст Ђорђе Раденковић

- Премијерно емитовано 05.11.1973; Редакција документарног програма, одломак репризиран у "Трезору" 13.12.2018

Шпанским борцима у част - Националним архивом Каталоније, Удружењем Архива рата и изгнанства, Фондацијом Пабло Иглесијас и Амбасадом Краљевине Шпаније у Београду, приредило је изложбу У част шпанских бораца, на којој су изложене фотографије, документа, предмети, плакати, као и слике, цртежи и графике Ђорђа Андрејевића Куна и акварели каталонског сликара Клаперса (Јосеп Франзх-Клаперс). "Трезор " је употпунио садржај изложбе специјалном дванаестоминутном емисијом под називом Искре, варнице, chispas, guspiras. Отварању изложбе 14. септембра 2006, претходио је свечани чин уручења престижног ордена деведестдвогодишњем интербригадисти Лазару Латиновићу. Орден за грађанске заслуге додељује његово величанство краљ Шпаније Хуан Карлос Лазару Латиновићу председнику Удружења шпанских бораца и преко њега симболично свим члановима удружења за њихов одлучујући допринос принципима и предностима на којима данас Шпанија почива. "Ово одликовања, рекао је приликом уручења амбасадор Шпаније у Београду господин Хосе Ријер Сикијер, је дуг који има према Вама демократске Шпаније због Ваше борбе за слободу и Ваше дубоке љубави према Шпанији."

- Учесници: потпредседник Удружења Мило Петровић; генерални секретар Удружења Архив рата и изгнанства Долорес Кабра; шпански борац и председник Удружења Лазар Латиновић; његова екселенција Хосе Ријар Сикијер амбасадор Шпаније у Београду и други

- Коришћени снимљени материјали Информативног програма; уредник истраживач Весна Игњатовић, монтажери Зорица Благојев, Владица Игов, аутор Бојана Андрић

- Премијерно емитовано и Редакција и уредник

Наши Шпанци - прилог је сачињен од архивских материјала из Документације ТВБ који се односе на сећања учесника у Шпанском грађанском рату: Божидара Масларића, Ива Вејводе, Ота Бихаљи Мерина, Ђорђа Андрејевића Куна, Јосипа Копинича, а издвојени су и делови интервјуа, на исту тему Јосипа Броза са генералним директором РТБ Здравком Вуковићем из 1972. и новинаром Бором Мирковићем из 1975.

- Премијерно емитовано 11.09.2006, репризирано 14.07. и 04.08.2016, 13.12.2018; Редакција за историографију