Трезор

Шпанија у очекивању пада Франка и први демократски избори

Шпанија, Бела књига - Емисија је снимана у Шпанији у очекивању одласка диктатора Франка. Говори се о разлозима дуготрајности Франковог режима, проглашавању опште амнестије, демократизацији и међународним тенденцијама узајамног приближавања разнородних социјално оријентисаних странака, укључујући и демохришћане. "Услови за рад били су изузетно неповољни. Нарочито за Југословене и Мексиканце којима шпанске власти одавно ускраћују дозволе за рад. И новинари из неких других земаља су имали тешкоћа - тих дана су била протерана два венецуеланска и један италијански новинар. Али , и поред тога, ми смо успели захваљујући пре свега колегијалној солидарности. Колеге из шпанске телевизије снимиле су нам панораму града са атмосфером, уличним метежом, људима... Они су то учинили и поред тога што су знали да наш рад у овој земљи није легалан..." (Боривоје Мирковић о снимању емисије о Шпанији 1975). И ево два цитата из саме емисије: "То је био романтичан рат, епски рат, лирски рат, то је био, ако хоћете, последњи рат у којем су се борили богати против сиромашних... Затим су дошли други ратови, патриотски рат, рат за деколонизацију, али шпански рат је био романтичан рат. Рат у којем се народ бори против моћника је врло дирљив. У ствари, то је необична ствар, архаизам, ствар која одговара прошлости." (књижевник и редитељ Фернандо Арабал, 1975). "... У затвору сам био двадесет три године... За то време два пута сам био осуђиван на смрт... Често ме људи питају шта ми је било најтеже, да ли године заточеништва, тортура, смртна казна. Ја увек дајем најнеочекиванији одговор: за мене је најтежа била слобода, јер ја сам научио да живим у затвору, ту сам провео много година. Када су се отворила врата затвора и када сам ушао у живот, ја сам испитивао свет око себе као неко новорођенче..." (песник Маркос Ана, 1975)

- Учесници: новинар Боривоје Мирковић, генерални секретар КП Шпаније Сантјаго Кариљо, песник Маркос Ана, вођа Социјалистичке народне партије Хозе Видал Бенеито, вођа Монархистичког покрета Рафаел Калво Серера, књижевник и редитељ Фернандо Арабал и др.

- Сниматељ Стеван Ландуп; монтажер Дивна Богуновић; редитељ Миша Стефановић; уредник и новинар Боривоје Мирковић

- Премијерно емитовано 11.11.1975, Редакција документарног програма; репризирано у "Трезору" 20.10.2006, 11.10.2016 и 04.12.2017

Шпанија после избора (одломци специјалне емисије) - Непуне две године после Франкове смрти, 15. јула 1977, у Шпанији су одржани први слободни парламентарни избори после 16. фебруара 1936. Специјалну емисију сниману уочи избора радили су новинар Горан Милић и сниматељ Љубомир Секулић. У емисији се виде многи промотивни скупови: Комунистичке партије, Социјалистичке радничке партије, Уније центра, десничара... разговари са обичним људима, омладином... Милићев саговорник је Борислав Лалић, дописник Тањуга из Шпаније, који даје информације о садашњем политичком тренутку Шпаније. У емисији се појављују Сантјаго Кариљо, Долорес Ибарури - Ла Пасонарија, Фелипе Гонзалес, Адолфо Суарез, Хуан Карлос... Од 45 минута колико траје оригинална емисија, приказујемо 14 минута због ограниченог трајање "Трезора".

- Учесници: новинари Горан Милић, Борислав Лалић

- Сниматељ Љубомир Секулић

- Премијерно емитовано 23.06.1977 (непосредно после одржаних избора), Редакција информативног програма; репризирано у "Трезору" у одломцима 14.04.2005. и 04.12.2017

Петак, 09.10.2020. на РТС СВЕТ у 0:05

Судбина "Политике" и њених стваралаца у предратним, ратним и поратним годинама

Трошење матрице, Људи Политике, трећи део - Овај део сниман је крај куће породице Рибникар, у штампарији РТС-а поред штампарске машине, налик оној у старој "Политикиној" штампарији, и у згради РТС-а на Кошутњаку где је недавно пресељена папирна грађа Редакције за историографију. Архивски простори су вазда блиски, не само својим подрумским котама, изгледом и мирисом, па тако и они "Политике" А. Д. и РТС-а. Највећи део ове епизоде припада причи о архитекти и директору "Политике" Владиславу С. Рибникару, историји и данашњем статусу куће коју је пројектовао, а после рата наменио Музеју револуције будући да је 4. јула 1941. ту одржана седница Политбироа ЦК КПЈ на којој је одлучено о покретању оружаног устанка. Премда пуна успомена, кућа је већ више од две деценије - без садржаја. У просторијама Штампарије и Папирне грађе у Кошутњаку настављамо разговор о животу "Политике" после Другог светског рата, како подсећањем на судбине стожерних личности ондашње редакције попут Јована Тановића, Предрага Милојевића и Живка Милићевића, тако и мапирањем повесних мена и тренутака напуштања оснивачких начела "Политике" током њених 116 година.

- Учесници: Слободан Гиша Богуновић, саговорник Бојана Андрић

- Снимано 20.06.2019, 16.01.2020, премијерно емитовано у "Трезору" 24.06.2020; Редакција за историографију