Читај ми!

Концерт сабраних дела за клавир композитора Ивана Јевтића

У комплетном стваралачком опусу композитора Ивана Јевтића у ком се композиције за дувачке инструменте и симфонијски оркестар доминантно позиционирају, сабрана дела за клавир откривају посебан сензибилитет овог композитора према клавирском звуку.

У Великој сали Задужбине Илије М. Коларца, дела за клавир изводили су пијанисти Владимир Милошевић, Владимир Глигорић и Драгана Тепарић. По интерпретацији јединствени, али у комплементарном односу усклађени у надахнутом представљању музике, која попут дневника открива етапе стваралчког сазревања композитора и евоцира његова сећања на животне периоде током којих је компоновао музику за клавир.

Богату каријеру композитора Ивана Јевтића пратимо од студија композиције на Музичкој академији у класи професора Станојла Рајичића, усавршавања на Париском националном конзерваторијуму за музику и Високој школи за музику у Бечу код Алфреда Ухла. Његова дела изводили су еминентни музички уметници у готово свим земљама Европе, Северној и Јужној Америци, Русији, Јапану и Кини. Године 2003. изабран је за Дописног члана Српске академије наука и уметности - САНУ.

Други део концерта сабраних дела за клавир композитора Ивана Јевтића, објединио је дела: Пет дечјих портрета за клавир, Шест прелида, Сербикон токату, Свиту игара и Атмосфере.

Музички уредник: Тијана Лукић
Редитељ: Катарина Рогић