Читај ми!

Право на сутра - специјал

Трећи серијал емисије „Право на сутра - специјал", посвећен је Пројекту бесплатне правне помоћи, који Европска унија финансира у Србији, а реализује се у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције и Канцеларијом за Косово и Метохију.

Помоћ која је стручна, лако доступна, и најважније, бесплатна, пружа се избеглицама, интерно расељеним лицима и повратницима по споразуму о реадмисији, а канцеларије пројектних тимова су распоређене по читавој Србији.

У првој емисија говоримо о документацији коју тимови пројекта бесплатне правне помоћи прибављају за своје кориснике - за три, већ поменуте, категорије (изводи из матичних књига рођених, пријаве места пребивалишта, уверења и дипломе о стеченом образовању) све оно до чега избеглице, интерно расељени са КиМ или реадмисанти сами не могу да дођу - због недостатка средстава за путовање, можда и због нелагодности да одлазе у места свог порекла, а можда су једноставно стари или болесни углавном, адвокати овог пројекта све то обезбеђују сарађујући са институцијама Републике Србије, али и са онима у БиХ и Републици Хриватској, па и удружењима грађана која могу да помогну. За расељене са КиМ, често се прибављају и документа о имовини, радном стажу, или добијају адвокате који их заступају у суду...

Захваљујући пројекту, ова, иначе угрожена категорија становништва, добијајући личну и осталу документацију, може да оствари право на здравствену заштиту, рад, образовање.

У сусрету са корисницима овог пројекта, заиста схватимо колико су они без овакве помоћи немоћни, колико им је тешко да се снађу и како је важно, за сваки почетак у Србији, односно, неопходно, регулисање питања документације - без тога, они не могу ништа да почну.

Аутор: Јелена Божовић