Читај ми!

Магазин Србија на вези

Први пут за Магазин говори Петар Шпадијер, конзул Генералног конзулата Републике Србије у Сиднеју.

Наиме, крајем априла навршило се 55 година од успостављања званичних дипломатских односа Аустралије и тадашње Југославије (СФРЈ). Тим поводом, ТВ екипа Срби са петог континента из Мелбурна, посетила је Ген конзулат у Сиднеју, и разговарала са конзулом.

Оливер Ранисављевић, један је од највреднијих активиста у српској дијаспори Аустрије, који веома доприноси очувању историје, културе и традиције Срба у покрајини Тирол. Он је председник Заједнице Срба тог аустријског региона и потпредседник Српског православног удружења младих Инсбрук (СПОЈИ). После сусрета са А. Гујоном, директором Управе за дијаспору и Србе у региону у Београду, пренео нам је утиске, и од њега смо сазнали да је Заједница Срба у Тиролу, упркос ванредним околностима у протеклом периоду, обављала своје редовне активности, на начин на који је то било сврсисходно и могуће.

Прилог Наталије Синановић посвећен је једном од наших највећих умова науке - Михајлу Пупину. Наиме, Идворци с поносом подсећају на све оно чиме нас је Пупин задужио, као и на то да је пре 100 година Зрењанин, великана светске науке, прогласио својим почасним грађанином. У родном научниковом месту очекује се реконструкција школе која је претворена у музеј, а у Београду Пупинов споменик.

Милан Ниновић, дугогодишњи спортски новинар, уредник у листу "Српски глас" у Мелбурну, написао је књигу "ЈUST" (ЏАСТ) о уједињеном спортском тиму, легендарној југословенској фудбалској екипи која је обележила једну епоху у далекој Аустралији. Занимљиву причу гледаћемо у прилогу Драгана Гавриловића из Мелбурна.

Милован Терзић разговарао је са Андреом Лекић, некада најбољом рукометашицом света, која открива како изгледа први пут одвојити се од породице и пријатеља са 19 година и сусрести се са изазовима професионалног спорта у Словенији, где она живи дуги низ година.

У музичком делу емисије, представићемо дуо Elis in Vonder Bend. Они доносе музику на необичан начин и ко год је чуо и видео њихова атрактивне наступе, није остао равнодушан.

Уредници емисије Мирјана Раичевић Тасић и Бобан Ковачевић

Редитељ Ернестина Глигоријевић