Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Титови Бриони


Бриони су дуго били непознаница па и данас су обавијени неким велом недоступности и малих тајни...

Знамо ко је одлазио и ко је могао да летује тамо у Титово време. Данас се често нагађа ко и данас летује.

Отварање Бриона било је поступно и до дана данашњег не можете видетеи баш све нити улазити у неке делове острва у којима се налазе резиденције оних којих више нема. Многе објекте и делове острва чува војска.

Данас су виле Едварда Кардеља и Александра Ранковића још увек ексклузивни објекти са патином и стилом шездесетих година и удаљени од очију јавности. Многе од ових вила налазе се у понуди за летовања оних који могу да плате свој боравак на овом месту далеко од очију знатижељника и медија.

Имала сам ту ретку прилику да сретнем Војмира Вуксановића архитекту који је међу последњима напустио Брионе и преселио се на копно.

Он је још као дечак са породицом живео на Брионима и ту ишао у школу. Памти времена о којима све мање знамо.

Весна Клунић Данко била ми је домаћин и провела ме је кроз Национални парк и Музеј у коме се налазе сведочанства ко је све долазио на Брионе и док нису били само Титови.

Много тога се променило од тог времена, али је остала фама да на Брионе не можете отићи тек тако... А данас ту долазе они који знају да цене природне лепоте, чисто море и неприкосновени мир је нешто што се у ужурбаном свету тешко налази.

Боравак на овом острву даје утисак да сте ван времена и ван догађања и та изолација са свим одликама неког прошлог времена јесте нешто посебно.

 

 

Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]