Читај ми!

Траг: На путу пријатељства - међу својима

Да се међусобно боље упознамо, да продубимо привредне, туристичке, спортске, културне везе да склопимо нова пријатељства, да обиђемо светиње које представљају нашу духовну вертикалу, једноставно да схватимо да смо један род са заједничким дубоким трагом у времену прошлом, садашњем и будућем.

Ово је био циљ каравана пријатељства који је са југа Србије пошао у сусрет браћи у Републици Српској и Црној Гори. Пут каравана пријатељства кренуо је из Лесковца преко Малог Зворника где смо на првој станици обишли подземни град. Били смо прва група којој је дозвољено да обиђе ову јединствену грађевину. Изграђена је средином тридесетих година прошлог века по наређењу краља Александра.

Преко Соколца, Рогатице, Гацког Поља пут до Требиња није био лак. У центру Херцеговине братски нас је дочекало руководство општине, а посебно је нашим доласком био задовољан Србије наш конзул у Требињу.

Ништа мање позитивне енергије нисмо осетили ни у Херцег Новом а за све учесника каравана пријатељства посебно окрепљујуће биле су посете манастирима Тврдош и Острог. Ту човек једноставно остаје без речи и схвати пун смисао српске духовне вертикале. Једноставно још један караван за незаборав који је оставио још један дубок траг пријатељства и љубави да се зна и не заборави да смо један род.

Аутор емисије: Срђан Цонић
Уредник: Љубисав Алексић
Сниматељ и монтажер: Зоран Пејић