Читај ми!

Хроника Битефа 2 - На ивици будућности

Пратимо ритам овогодишњег двоструког издања 54./55. Битефа који између осталог, испитује симптоме, узроке и последице еколошке и климатске кризе. Две предстве из главног програма се на различите начине баве овим темама. Обе имају веома јасне наслове: "Климатске промене" и "Фатална фарма".

Друга тематска целина овогодишњег Битефа је постхуманизам. Отвара је представа Каспар Југословенског драмског позоришта коју је по комаду Петера Хандкеа режирао Милош Лолић. Она се, између осталог, бави питањем језика и глумачког присуства на сцени.

Овај Битеф је у знаку необичних кореографских остварења. На линији која се бави постхуманизмом су две такве представе: Future Fortune која са хуманоидним роботом стиже из Немачке и дело је наше Драгане Булут, из Белгије је представа Опчинио сам те кореографа иранског порекла Есхана Хемата.У њој активно, као видео надзор учествује дрон.

Позориште нема ту снагу да утиче на глобалне промене, али може да покрене неке важне теме, да укаже на аномалије, подржи праве вредности и буде савест друштва. То својим програмом настоји да покаже овогодишњи Битеф.

Аутор и уреник Оливера Милошевић
Сниматељи Иван Димитријевић и Бојан Маројевић
Монтажер Никола Манић
Редитељ Милица Митровић