Читај ми!

Метаморфозе: Душан Ковачевић

Позориште је други дом академика Душана Ковачевића. Он верује да то није само зграда већ кућа у којој живе људи заљубљени у позоришне илузије, да "позориште има посебан мирис који на децентан начин заводи гледаоца, преводећи га из реалног света у свет илузија".

Да је само написао драме Маратонци трче почасни круг, Радован Трећи, Балкански шпијун и сценарио за филм Ко то тамо пева било би довољно за велику каријеру, али Душан Ковачевић је написао и Професионаца, Клаустрофобичну комедију, Урнебесну трагедију, Лари Томсон трагедија једне младости, Хипнозу једне љубави, сценарио за филм Андерграунд, режирао је представе и филмове, писао романе и поезију. Своју биографију сваке године допуни неким новим делом.

Статистика каже да је само у београдским професионалним позориштима одиграно више од 3.000 представа по његовим драмама које је гледало преко 2 милиона гледалаца. Написао је 21 драмско дело и 15 филмских и телевизијских сценарија. Његове драме изведене су у преко 150 иностраних позоришта, и превдене на 25 језика.

Изводи из биографије: основну школу завршио је у Шапцу, гимназију у Новом Саду, драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Радио је као драматург у ТВ Београд, био доцент на Факултету драмских уметности, а од 1998. је директор "Звездара театра", редовни члан САНУ је од 2009. године. Био је наш амбасадор у Португаллу. За свој рад добио је сва значајна признања и награде, неке и по неколико пута.

Често понавља да је у урадио више него што је очекивао и мање него што је могао.

аутор и уредник Оливера Милошевић
сниматељи Сима Димитрић, Далибор Вучковић
монтажер Горан Мијић
музички уредник Владана Марковић
редитељ Милица Митровић