Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

"Нисмо знали шта смо имали" - Ото Бихаљи Мерин

Нашла сам се у стану где је живео и радио Ото Бихаљи Мерин, писац, историчар, критичар, сликар. Са женом Лизом, били су брачни пар који је живео и мислио испред свог времена. Први је указао на наивну уметност која тек много касније добија на значају у свету.

Ото Бихаљи Мерин био је интелектуалац широких погледа, испред свог времена. Студирао је сликарство, а историју уметности студирао је у Берлину.

Писао је философске текстове, а био је и новинар који је промовисао наивну уметност и видео оно што други не виде.

Са много пријатеља, увек испред свог времена и не најбоље схваћен у средини у којој је живео и радио.

Затекла сам се са камерама у његовом дому, и на основу казивања Иване Башичевић Антић, која је на челу Музеја маргиналне и наивне уметности, шетам кроз његов стан и слушам о свему сто је Ото Бихаљи Мерин умео и радио.

Његов стан сведочи о интелектуалним круговима Београда, када су се окупљали они који су расправљали о свему што се догађа на уметничкој сцени Београда и света. Оснивач је издавачке куће Нолит, често оспораван, чекао је неко друго време, о чему сведочимо у његовом дому, гледајуци интернационална признања.

Имао је око за тада необичну уметност, која је предсказивала нове трендове данас признате у свету.

Сачуван је амбијент једног београдског стана, у једном времену кога више нема. Све је као што је некада било и помаже да сагледамо уметничку сцену и живот једног Београда који полако нестаје.

Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]