Читај ми!

Пре и после Тесле

"Пре и после Тесле" је играно-документарна серија која би дочарала Теслину генијалност. Велики научник Армстронг је записао - "Верујем да ће свет дуго чекати док се не појави геније који би могао парирати Николи Тесли у погледу његових великих остварених дела и његове имагинације".

Теслина генијалност се не огледа само у дубини продирања у тајне природе, већ и у ширини интересовања. Тесла је остварио много оригиналних патената, међутим број патената је једно мерило креативности и плодности изумитеља, оно што је много важније, јесте њихов квалитет и значај за будућност цивилизације.

Серијал од 10 емисија које трају до 15 минута представио би најзначајније проналаске Николе Тесле (откриће обртног магнетског поља, полифазни систем синхрони и асинхрони мотори, рат струја, генератори високофреквентних струја, радио, икс зраци, радиоуправљање, турбине, пумпе без лопатица...) као и њихов утицај на промену дотадашњег човековог живота и рада и значај за развој и унапређење садашњице. Осим овог документарног дела у свакој емисији имали бисмо игране секвенце које се односе на неке занимљивости из Теслиног живота а везани су за дати проналазак.

Трећа епизода серије Пре и после Тесле носи назив: Рат струја.

Када је Тесла дошао у Америку, електрична енергија користила се само за расвету и покретање трамвајских линија. Едисонова једмосмерна струја је била стандард, али ова струја није могла да се преноси дуже од једног и по километра без великих падова у напону. У овој емисији гледаоци ће сазнати какав је систем за пренос електричне енергије смислио Тесла и колико је он бољи од Едисоновог.

Уредник: Тања Чанић-Млађеновић
Стручни текст: академик Александар Маринчић
Сценариста: Бранко Димитријевић
Редитељ: Слободан Ж. Јовановић
Глумци: лик Николе Тесле - Саша Јоксимовић, Влада Керкез, Јадранка Нанић