Читај ми!

Хроника 56. Битефа

56. Битеф је почео у Београду, 23. септембра. До 2. октобра, у такмичарском програму ће бити приказано девет уметнички изазовних представа из различитих делова света. Битеф ће ове године детаљно пратити три хронике које ћете моћи да гледате на програмима РТС-а.

Овогодишњи фестивал се одржава под слоганом "Ми - јунаци рада свог", који се односи на преовлађујућу тематику изабраних представа. Битеф ће се ових дана доследно бавити питањима рада у данашњем друштву, проблемом права и постпандемијског тржишта, као и темом рада у оквиру савремених извођачких уметности. 

У првој емисији разматрамо вредности прве четири представе приказане у такмичарском програму: "(Није) крај света", продукцији позоришта Шаубине из Берлина, затим "Сваки покушај ће се завршити скршеним телима и сломљеним костима" белгијској плесној представи кореографа Јана Мартенса, као и две интригантне продукције документаристичког утемељења, француској "Gardien Party", према концепту Мухамеда ел Хатиба и Валерија Мрежана, и "Тихуана", соло перформанс мексичког глумца и аутора Лазара Габина Родригеза.  

О овим представама разговарамо са њиховим ауторима, и дајемо критички осврт о њиховим квалитетима. 

уредница и ауторка емисије Ана Тасић

сниматељ Тихомир Митровић

монтажерка Аника Тесла

редитељка Милица Митровић