Читај ми!

Зелена Европа Париз, трећи део

Серијал о најновијим еколошким достигнућима у Европи настављамо у Паризу, граду светлости, моде и уметности.

Град чине људи, па тако Париз чине и уметници са наших простора. Некима су природа и екологија инспирација, а некима и посао.

Богдан Павловић рођен је у Београду. Дипломирао је сликарство на француској Националној високој школи ликовних уметности у Паризу, у класи професора Владимира Величковића, а магистрирао на Факултету ликовних уметности у Београду код професора Чедомира Васића. Географске мапе, путовања и екологија су теме које обрађује.

Почетком 20. века Алфред Буше основао је павиљоне где се налази и Богданов атеље. Архитекта овог пројекта је био Гистав Ајфел. Алфред Буше је овај и околне павиљоне дао на коришћење својим колегама уметницима. Назвао их је "La Ruche" што у преводу значи кошница, јер је сматрао да постоји веза између уметности и уметика и живота пчела у кошницама - због дељења, вредноће и солидарности.

Снежана Гербаулт је члан удружења новинара пејзажа и хортикултуре Француске, писац и фотограф. Као сарадник Музеја природних наука у Паризу била је одговорна за историјски део Националног Хербаријума и радила на Арборетуму Шевроле, који је некада био терен за лов Луја четрнаетог, а који се простире на 200 хектара и садржи 2500 биљних врста из свих крајева света. Органозовала је пут за Београд и западну Србију за колеге новинаре из Француске. Тада су имали прилику и да се упознају са Прицем и Принцезом Карађорђевић и да обиђу баште Краљевског двора.

уредница емисије Драгана Живојновић

сниматељ Иван Димитријевић

тонски сниматељ Марко Буђен

монтажа Тијана Тодоровић Јаворац