Читај ми!

ТВ прозор

Поводом двадест година од смрти редитеља Савем Мрмка, пионира Телевизије Београд

Сава Мрмак, ТВ и филмски редитељ, сценариста, филмски педагог и пионир Телевизије Београд (Земун, 4. март 1929 - Београд, 9. октобар 2002)

Из биографије - Сава Мрмак ТВ и филмски редитељ, сценариста и телевизијски педагог, дипломирао режију на Академији за позоришну уметност у Београду. Аутор је седам краткометражних филмова, према сопственим сценаријима. Дебитантски кратки играни филм Милиција снимио је 1956, а дугометражни Звиждук у осам, 1962. У Телевизији Београд радио је као редитељ од самог почетка, 1958. У прво време режира музичке и шоу програме, затим популарне квиз емисије, касније се опредељује за телевизијску драму, најчешће с историјском садржином. Најпознатије режије: Слом, Време злочина, Бањица, Одлазак ратника - повратак Маршала, Последњи чин, 1948. Велике режије, током деведесетих биле су о Доситеју Обрадовићу, Династији Обреновић, а последње дело Пролеће у Лимасолу, 1998. године. Сава Мрмак (у ТВБ од 1958. до 1994) предавао је ТВ режију на Факултету драмских уметности у Београду и на Академији уметности Универзитета "Браћа Карић".

- Премијерно емитовано у "Трезору" 05.10.2004, репризирано 08.10.2012; Редакција за историографију

Трезор један живот - две каријере - Будући да је један од пионира Телевизије Београд редитељ Сава Мрмак, последње године свог живота више посветио педагошком раду, обратили смо се Академији уметности БК, где у знак дубоког поштовања и признања Катедра ТВ режије сада носи име "Сава Мрмак", да сазнамо нешто више о раду "нашег" редитеља, а "њиховог" професора. Упоредо са редитељским радом, Мрмак је предавао ТВ режију на Факултету драмских уметности у Београду, а од 1995, од самог оснивања води Катедру ТВ режије на Академији уметности Универзитета "Браћа Карић". Сећање на Саву Мрмка и његов прегалачки рад са студентима евоцирају за Трезор директор Академије уметности Душан Ђоковић, садашњи шеф Катедре ТВ режије мр Драган Елчић и некадашњи студенти Саве Мрмка а садашњи асистенти на Катедри Иван Пешукић и Данило Пашкван. Катедра "Сава Мрмак" представља се у Трезору и избором студентских радова који су награђени на међународним и домаћим фестивалима. Треба свакако споменути и то да је Редакција, као прилог грађи за историју ТВБ, добила неколико сценарија са редитељским белешкама баш посредством Катедре ТВ Режије "Сава Мрмак".

- Учесници:директор Академије БК Душан Ђоковић, асистенти на Академији БК: Иван Пешукић, Данило Пашкван; шеф Катедре ТВ режије, мр Драган Елчић

- Снимано 10.09.2004, премијерно емитовано у "Трезору" 07.10.2004, репризирано 09.10.2012; Редакција за историографију

О квизу - о првом квизу Телевизије Београд Да или не из 1965. говоре Милоје Орловић и Миодраг Маринковић, а Сава Мрмак о серији квиз емисија Све од себе из 1971. и напорима да се у директне преносе из препуне сале Дома синдиката, сем тешких питања и такмичења у знању унесе и мало забавних елемената.

- Коришћени делови из емисија првог циклуса серије Време телевизије, сценаристе др Мирослава Савићевића и редитеља Николе Лоренцина, из 1994. године

- Емитовано у "Трезору" 09.10.2012; Редакција за историографију

Сећање - прилог је сачињен од дела интервјуа др Радослава Лазића са Савом Мрмком из 1997. године, објављеним у књизи Естетика ТВ режије, и сећања камермана Младена Пике Релића на рад са Мрмком на великим историјским ТВ драмама, узетим из емисије Ја сам нигде из 2008.

- Сачинили: уредник-истраживач Весна Игњатовић, асистент режије Бојана Баланџић, монтажер Милорад Ћитић, аутор Бојана Андрић

- Произведено 2009/2012, премијерно емитовано у "Трезору" 11.10.2012; Редакција за историографију