Читај ми!

Културом се осваја слобода: Стваралаштво у енклавама

Редакција за културу и уметност премијерно приказује 2. део емисије "Културом се осваја слобода - стваралаштво у енклавама".

Након првог дела који је био посвећен културном животу Грачанице, највеће српске енклаве на Косову и Метохији, у другом делу истражујемо да ли има културних садржаја у Призрену, Ораховцу, Великој Хочи, Липљану и делу Косовског Поморавља, околини Гњилана, и у каквом је стању српско културно наслеђе у поменутим енклавама.

Да је српска култура у енклавама на Косову и Метохији жива и поред тога што у градовима нема Срба или их има веома мало, и што у њима нема ни једне институције културе на српском језику, српски народ чува своју традицију, организује културне садржаје и ствара у гету.

У емисији говоре ствараоци, културни посленици и духовници. Поред спота "Призренска ноћ" у извођењу призренских Богослова и музике коју на више старих инструмената изводи Никола Митић из Косовског Поморавља, емсисију је својим анђеоским гласом употпунила дванаестогодишња Павлина Радовановић из Ораховца која својим хуманитарним наступима у земљи и иностранству помаже свој народ и своју цркву.

Аутор и уредник: Светлана Илић
Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажер: Александра Виријевић Павлек