Неки чудни људи

Четвороделну ТВ серију Неки чудни људи, посвећену племенитој професији путујућих глумаца, без којих не би ни било историје српског позоришта, познати глумац, Чедомир Петровић, посветио је свом оцу, највећем српском комичару, Миодрагу Петровићу Чкаљи.

Као сценариста, и као редитељ, Чедомир Петровић се позабавио судбином мајстора српског „глумовања", који су, на свом мукотрпном путешествију, неговали успомене на српску драмску баштину и усавршавали израз, по којем је данас знано наше позориште.

Глумац (у тумачењу Чедомира Петровића), пре неколико деценија, истражујући феномен путујућих глумаца, проналази у старачком дому господина Душана Јовановића, барда српског глумишта (Мустафа Надаревић), који је почетком 20. века имао своју трупу, и са њом крстарио Србијом.

Господин Јовановић ће са нама поделити хронику свог путујућег позоришта, у времену пред Други светски рат. Пред нама ће се одвити романтичан, посвећен, просањани живот оних „од грађе од које се праве снови" (Шекспир). Њихов живот је, заправо, био тегобан, напоран, сиромашан и исцрпљујући. Непризнати од друштва, без финансија, играли су своје снове, на великој литератури, свуда где су се затекли. Са промењивим успехом. Али, Историја их није заборавила.

Данас, већ остарели Глумац (Чедомир Петровић), приповеда ову сторију младој колегиници (Јована Петровић), која то прима као уџбеник уметности којој се посветила. Да ли су данас времена за позориште лакша? Има ли више разумевања, и више праведности? Има ли још људи који своју професију претварају у мисију? То су питања о којима ће ТВ гледаоци размишљати док буду гледали ову чаробну фреску о онима који су утрли пут нашем театру.

Као спона између великог Миодрага Петровића Чкаље, свог оца, и младе глумице Јоване Петровић, своје кћери, познати српски глумац, Чедомир Петровић, ће, кроз четири епизоде, у мајсторској фотографији Пеге Поповића, приказати лепоту и тегобу, узвишеност и посвећеност професији знаних старих српских драмских уметника, у тумачењу Бранке Петрић, Ланета Гутовића, Бранке Шелић, Љиљане Стјепановић, Томе Трифуновића, Сергеја Трифуновића, Игора Первића и других савремених уметника.

ТВ серија Неки чудни људи произведена је у Редакцији драмског и домаћег серијског програма 2009.

Продуцент је Славица Стефановић

Уредник Драгана Бошковић.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 11. мај 2018, 19:40) - Miloš [нерегистровани]

Bravo

Oduševljen sam. Kanada.