Око магазин: Избори у САНУ - Павле Петровић, Антонић, Латинка, Кустурица

Има ли у САНУ места и за прву и за другу Србију и ко од предложених 95 кандидата има реалне шансе да постане академик

Српска академија наука до краја године добиће нове чланове. Избори у САНУ обично нису занимљиви широј јавности али овога пута на адресу најелитније институциије у Срба стигло је чак 95 предлога. Неки баш то наводе као доказ све веће отворености академије а други ће рећи да је то начин да се умањи њен углед. Има ли у САНУ места и за прву и за другу Србију и зашто Павле Петровић и Слободан Антонић имају много веће шансе да постану академици од Латинке Перовић и Емира Кустурице?

Горислав Папић
Горислав Папић

У Око магазину погледајте и две приче које се баве најбољим људима у најгорим временима. Наиме, предуго смо чекали да сазнамо ко је и шта је урадила Дијана Будисављевић. Неки од људи које зову Дијанином децом, и данас говоре о овој жени која се уз велики ризик прихватила акције да спасава децу из логора НДХ. Њено хумано дело сматра се највећом акцијом спасавања деце у II светском рату. РТС је недавно емитовао документарни филм "Дијанина деца" а исто име носи и изложба отворена у Дому војске Србије.

Прошло је 74 године од мисије Халијард а и даље сваке године у Шумадији, у Прањанима, окупљају се Срби и Американци, потомци српских четника и америчких пилота да би се сећали највеће акције спасавања савезничких пилота у Другом светском рату.

Уредник емисије: Горислав Папић

број коментара 0 Пошаљи коментар