Око економије: Коначно решење за РТБ Бор?

Трка кинеске и руске компаније

У завршници трке за стратешко партнерство у РТБ-у Бор остале су кинеска и руска компанија. Шта ће бити пресудно у њиховој понуди, колики је значај јединог произвођача бакра и злата у Србији, какви су планови за пет хиљада запослених?

Весна Дамјанић
Весна Дамјанић

Од седам заинтересованих компанија за стратешко партнерство у Рударско топионичарском басену Бор, две су испуниле и критеријуме - кинеска "Циђин" и руска "Југолд". Која има бољу понуду и какву, требало би да се објави ускоро, како би стратешко партнерство стартовало од почетка наредне године.

Биће то и нови старт за једног српског произвођача бакра, злата и осталих племенитих метала који је након вишегодишњих губитака, прошлу годину завршио у плусу. Међутим, анализе су показале је потребно стратешко партнерство како би ово стратешки важно предузеће, које запошљава око пет хиљада радника, било конкурентно на међународном тржишту.

Тендером није дефинисан власнички удео који је на продају, већ ће се држава определити за партнера који буде тражио најмањи удео за обавезено улагање од 350 милиона долара. Право на подношење пријаве су имале компаније које се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала са приходом од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.

Кoја понуда би била оптимална, имајући у виду губитке и дуговања, као и капацитет РТБ БОР, шта се добија стратешким партнерством, колико је сигурна позиција запослених и какве су околности на светском тржишту бакра, нека су од питања за госте Ока економије - то су економисти Љубодраг Савић и Владимир Крљ, као и уредница Балкан магазина Јелица Путниковић.

Како је изгледала трка за стретешког партнера - анализу даје новинарка РТСа Ружица Врањковић.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

број коментара 0 Пошаљи коментар