Мира Адања Полак: Ексклузивно

Увек дајем наду - проф. др Зоран Кривокапић

Вест да се разболео проф. др Зоран Кривокапић, лекар који је излечио велики број пацијената од тешке болести дебелог црева, разлетела се широм света јер многима је помогао. Вест није била она која нестаје за неколико дана. Она је кружила са више или мање тачних података, јер - "Како може да се разболи лекар који лечи и који је излечио?"

Проф. др Зоран Кривокапић и Мира Адања Полак
Проф. др Зоран Кривокапић и Мира Адања Полак

У мислима оних који иду код докрора још увек постоји тај некако чудан мит да је лекар неко заштићено божанство које је изнад свих нас и које постоји само ради нас, да би нас излечио. Али, "разболео ми се доктор"... то је у главама пацијента као нека страшна неправда, разочарање, по мало неразумевање и љутња.

Говорило се о тешкој болести, оној коју више и не изговарамо - има три слова, све је чешћа и све присутнија. Пацијенти, његови пријатељи, ослушкивали су и покушавали да дођу до података из прве руке, али све је било скоро недокучиво, нестварно, немо...

- Као особа која верује у чуда бирала сам све могуће начине да питам како је, да питам за сусрет и да рачунам да сам прва била онда када је почињао, када је радио научне радове са мојом сестром, ценио породицу лекара којој припадам, нема чега се све нисам сетила и превагнуло је оно што сам се најмање надала. Радила сам први ТВ интервју са проф. др Зораном Кривокапићем, данас академиком, када је раме уз раме оперисао са чувеним енглеским хирургом колопрактологом Хилдом и тада томе дала значај, схватајући да је то нешто посебно. А ретко ко памти те почетке, посебно они који су у свету добили сва могућа признања, каже ауторка Мира Адања Полак.

У овој емисији чућемо како један велики лекар гледа на свој радни век, на свој живот, на своју породицу, на сараднике... Говориће онако како осећа и како све види сада, када је са друге стране. Сада је Зоран Кривокапић и пацијент.

број коментара 0 Пошаљи коментар