Концерт Радио Београда: 55 година емисије "Караван"

55. рођендан најстарије забавно-хумористичке емисије на свету, "Караван", која се емитује на таласима Првог програма Радио Београда, обележен је концертом у Коларчевој задужбини.

Први скечеви у "Каравану" били су из пера Бранислава Нушића, Радоја Домановића, Бранка Ћопића, Душка Радовића, Гордана Михића, Бране Црнчевића. У историји емисије су велика глумачка имена од Чкаље и Мије Алексића до Ђузе Стојиљковића, Боре Тодоровића и Бранке Веселиновић.

Први водитељи били су чланови београдског Народног позоришта Мира Бобић и Милан Пузић, касније Петар Словенски, Неша Миловановић. Водитељски пар данас су Милена Шишкин и Ђорђе Ненадовић. За 55 година "Каравана" – само четири уредника.

"Готов производ сам добио тако што је први уредник Бора Ољачић 1961. године ставио 'Караван' у пелене, па га ставио и на ноге онда је други уредник Мирко Лазић са њим кренуо у основну и средњу школу, трецћи уредник 'Каравана' Саша Д. Ковачевић је са њим завршио факултет, шта је остало мени него да тог једног оформљеног човека од 55 година одведем у кафану. Нисам га покварио мислим да је кафана душа Србије, у кафани се догађа оно што се не догађа ни по кућама ни по парламенту", каже уредник емисије "Караван" Зоран Николић Зозон.

Збирка фотографија
Збирка фотографија "Каравана"

Народна песма од 1979. године до данас је заштитни знак "Каравана".

С тим да смо мало појачали онај сатиричан део, некад се писало и говорило неки тамо политичар каже, а сада говоримо у главу име, презиме, функцију и остало", објашњава Николић.

Емисија "Караван" емитује се сваког радног дана на Првом програму Радио Београда од 14:05
број коментара 0 Пошаљи коментар