Србија на вези

20 година после НАТО бомбардовања-шта ћемо са истином после свега? Где је правда?

За 20 година колико је прошло од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, сви разлози који су навођени као оправдање за тај чин су раскринкани. Као непосредни и можда најважнији узет је злочин у Рачку (јануар, 1999. године). Изјаву шефа косовске верификационе мисије ОЕБС Вилијема Вокера да је српска полиција уз подршку Војске Југославије, извршила масакр над недужним албанским цивилима, у потпуности је побила судија Даница Маринковић уз обиље чињеница да су жртве били пропадници такозване ОВК. Захваљујући њеним истраживањима и касније сведочењима, Рачак је скинут са оптужнице и  ни један Србин није осуђен за то. Свој рад судија Даница Маринковић је преточила у књигу "Судија у рату и миру". О свему томе, прилог је припремила Мирјана Раичевић Тасић.

Своје анализе ових, али и свих важнијих догађаја код нас и у окружењу, у протеклих 20 година, па све до најновијих који су узбуркали регион попут другостепене пресуде бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу којом је осуђен на доживотну робију, за нашу емисију говори израелски историчар, однедавно председник Међународне комисије за истину у и око Сребренице проф. др Гидеон Грајф. Професор Грајф, у Београду борави као учесник Конфренције " НАТО агресија се никад неће заборавити 1999.-2019." Са њим је разговарао Мирослав Карлица.

На исту тему, Мирјана Раичевић Тасић разговарала је са публицистом и историчарем проф. др Срђом Трифковићем, чије виђење геополитичких кретања и те како привлачи пажњу српске и међународне јавности.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар