Културни центар

Недавно завршено 64. Стеријино позорје отворило је питања о политичности позоришта, јер су приказане стилски и формално различите представе са јасним критичким односом према друштву.

Од огољених памфлетских дела, као што је "Каролина Нојбер" Кокана Младеновића преко перформативног документаризма "Мире" Андраша Урбана, до традиционалног и комички вођеног "Козоцида" Виде Огњеновић и пародичног кич "Боливуда" Маје Пелевић.

Ана Тасић
Ана Тасић

Различитост приступа у бављењу блиским друштвеним темама отворило је питање: које позориште је политички најделотворније? Који облик критичке мисли најжешће удара гледаоца? И да ли позориште уопште има политички значај или је само ритуал потврђивања за оне који су већ свесни?

О овим питањима дискутују драмска списатељица Тијана Грумић, позоришни критичар Андреј Чањи, позоришни редитељ Златко Паковић и књижевница и редитељка Вида Огњеновић.

У емисији ће још бити речи о четвртом фестивалу музичких документараца Dok end Ritam, премијери представе "Јесте ли за безбедност?" у Народном позоришту у Београду, концерту америчке групе Black Lips у београдском Дому омладине, филму "Џон Вик", као и изложби "Игре и политика" у Културном центру Београда.

Румена Бужаровска
Румена Бужаровска

Рубрика Јубилеј је посвећена четрдесетом рођендану филма "Апокалипса данас", док се у Феномену разматра пост-гравитациона уметност. На Танку линију стаје амерички авангардни уметник Кевин Џером Еверсон.

Централна гошћа емисије је књижевница Румена Бужаровска.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић

Одговорни уредник редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић

Креативни директор: Борис Миљковић

Уредник емисије: Ана Тасић

Редитељ: Иван Буквић

Монтажер: Марко Роксандић

Аутори рубрика: Марија Ненезић, Ана Тасић, Христина Василијевић, Јасмина Мијић, Зорица Којић, Александар С. Јанковић

Новинар: Јелена Виденовић

Водитељ: Жељко Максимовић

број коментара 0 Пошаљи коментар