Око магазин: Петер Хандке, пријатељ кога Србија није купила

"Правда за Србију" - зашто су три речи из наслова есеја осудиле познатог писца?

У последњој деценији прошлог века, док је још трајао рат на простору бивше СФР Југосавије, Петер Хандке написао је путописни есеј познат под именом "Правда за Србију". То је било довољно да цењени писац буде прогнан из кругова у којима се до тада суверено кретао. Али, Хандке није одустао од својих уверења - тако је 1999. године подигао глас против бомбардовања једне суверене државе. Од тада је прошло тачно 20 година током којих је често боравио у Србији. Овде га људи доживљавају га као пријатеља, али, сам Хандке је то признао - више га воле, него што га читају.

Драгана Игњић
Драгана Игњић

Шта Петера Хандкеа везује за овај простор? За кога је тражио правду и зашто? Колико су га коштала уверења? Да ли би био прихваћен и у западним интелектуалним круговима, да се није супротставио доминантној политици? Да ли би, да је ћутао, добио Нобелову награду за књижевност?

У емисији говоре преводилац Жарко Радаковић, редитељи Младен Матерић и Небојша Брадић, писац Драган Великић и новинар Небојша Грујичић. Како памти бомбардовање, да ли прижељкује Нобелову награду, шта сада пише, а шта чита и које српске писце цени - током недавног боравка у Београду за Око магазин ексклузивно говори Петер Хандке.

Аутор емисије Драгана Игњић, уредник Горислав Папић

број коментара 0 Пошаљи коментар