Србија на вези

Традиција српске дипломатије је вишевековна – прошло је више од 800 година откако је Растко Немањић ударио темеље дипломатији светосавског пацифизма.

Управо та и таква дипломатија брана је пред ревизионистичким покушајима да се промене историјске чињенице, а негујући културу сећања она афирмише идентитет нашег народа, чиме обезбеђује поштовање међународних актера и добру позицију међу њима.

Ко су каријерне дипломате данас? Од времена Св. Саве, преко Аврама Петронијевића, Дучића, Пупина, Црњанског, Андрића...ко су људи од чије вештине зависе важне одлуке у центрима моћи.
У промењеном политичком дискурсу промењене су и полуге моћи - како се у таквим околностима дипломатија светосавског пацифизма бори за заштиту интереса Србије?

Од првог октобра млади у Србији моћи ће да студирају хебрејски језик И културу на Филолошком факултету у Београду.

Почетак рада Мултимедијалног центра и лектората за хебрејски језик обележен је програмом који је био посвећен осамдесетогодишњици од почетка Другог светског рата и седамсто деведесетој годишњици од првог ходочашћа Светог Саве у Јерусалим.

О „мекој моћи" српске културне и академске дипломатије говориће гошће у студију, амбасадорка Министарства спољних послова Србије, др Љиљана Никшић и проф. др Љиљана Марковић, деканка Филолошког факултета.

Уредници: Милена Вујовић и Татјана Адамовић

Реализација: Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 Пошаљи коментар