Африка и Србија на вези: Срби у Боцвани

У Африци земљи у којој примат држи грчка црква поред цркве Св. Тома у Јоханесбургу, а после 40 година, подигнут је и други српски храм. Храм Св. Сава сазидана је у Габоронеу, и први је и једини православни храм у Боцвани, најбогатијој земљи на црном континенту.

За свега четири месеца, изузетно добро организована Српска зеједница у Боцвани, обезбедивши земљиште у најелитнијем делу главног града Боцване, насељу Пакалане, сазидали су цркву Св.Сава која ће извесно ући и у туристичку понуду престонице земље дијаманата и злата.

Тим поводом, први пут је један српски патријарх крочио на афричко тле, па ће 26. октобар 2018. бити запамћен као историјски моменат за Србију , српску цркву и српски народ свуда у свету.Срби иначе Африку насељавају од краја 18. века, а српска заједница у Боцвани постоји 7 година.

Породица најугледнијег грађанина Боцване, српског порекла, уваженог привредника господина Миливоја Николића, пореклом из Лознице, донирала је плац, а око 150 Срба колико их тренутно живи и ради у овој афричкој земљи, уз помоћ пријатеља из Кине, Африке, Америке, Грчке, Србије и уз велико уважавање владе Боцване, успели су да сазидају српску цркву.

На тај начин српска дијаспора у Габоронеу, додатно је дала свој допринос не само Србији већ и земљи пријема Боцвани, али и читавој Африци, другом најмногољуднијем континенту на свету, у којој се ове године обележава 40 година православља.

2018. ући ће у историју наше државе јер су овог октобра, после 18 година успостављени дипломатски односи на међурезиденцијалној основи, ангажман амбасаде Србије у Преторији, а уз велику помоћ угледних појединаца у Боцвани, захваљујући којима је нашег амбасадора Божина Николића примио председника Боцване, Могветси Масиси. 

Аутор емисије Јелена Ђорђевић Поповић

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар