Траг: Јека пруге уског колосека

"Јека пруге уског колосека" је запис о прегалаштву, судбинама, знаним и мање знаним људима које је повезивао чувени воз Ћира, на свом путу од Ужица до Вишеграда.

То је ода лепоти краја која се открива трагом железнице, и носталгично сећање оних који су на том путу остали заборављени када су саобраћајнице преусмерене ка другим местима. Емисија је настала по књизи Драгана Р. Филиповића, "Пецајући старом пругом од Ужица до Вишеграда", која не говори о пецању. Аутор књиге упоредо са ауторком емисије приповеда живот старог Ужица, кањона Ђетиње, старе пруге уског колосека бојећи га догађајима и анегдотама.

ТВ екипа са аутором књиге
ТВ екипа са аутором књиге

Живот пруге у складу је са поступцима сердара рујанског Јована Мићића који је 1834. при разграничењу Србије и Турске дању морао да прихвати међе, а ноћу их тајно померао. И са спомеником војнику, противнику граничних караула на древном правцу пуном историјски важних и судбинских догађаја.

Споменик војнику
Споменик војнику

Пустолови причу завршавају у тишини сенки на ћуприји на Дрини међу споменицима прошлости.

На међународном фестивалу ИНТЕРФЕР 2017, у конкуренцији неколико стотина радова у пет категорија, емисија "Јека пруге уског колосека" освојила је главну награду Гран При - Златна Ника.

Ауторка Јелена Божовић
Ауторка Јелена Божовић

Ауторка: Јелена Божовић
Сниматељ: Душко Перић
Монтажер: Горан Дамљановић
Уредник: Љубисав Алексић

Радни доручак
Радни доручак
број коментара 0 Пошаљи коментар