Светионик са Апенина

Фотографије на којима су мештани Велике Хоче, ауторке Федерике Троизи, кроз изложбу "Просветли таму", испричале су дирљиву причу о гету у срцу Европе, у 21. веку. Изложба је прерасла стандардне оквире и претворила се у гласан апел и скретање пажње на судбину Срба из енклава на Косову и Метохији.

Компонујући оригиналну музику за овај пројекат, подршку је дао и Ђовани Линдо Ферети, фронтмен некадашње групе "СССР", зачетник панка у Италији, сада горштак у ређо-емилијанским Апенинима.

Изложбу "Просветли таму" видело је на хиљаде посетилаца у 7 градова Рима, а у Србији гостовала од Ниша, преко Београда и Новог Сада, до Зајечара.

Фотографије са изложбе биће продате на онлајн аукцији а новац усмерен ка потребама житеља Велике Хоче.

Amici di Decani - Пријатељи Дечана, организација основана у Риму, окупља углавном Италијане. Има и Срба. Од свог оснивања финансијски помажу образовање деце из метохијских енклава.

Захваљујући њима тешко оболели малишани оперисани су и лечени на најугледнијим клиникама у Италији, да би се породицама вратили живи и здрави. Изузетно су ангажовани на ширењу истините слике о животу у српским енклавама на Косову и Метохији.

Захваљујући Пријатељима Дечана, сваке године у августу месецу, пријатељи из Италије стижу у Метохију, на Игре у Хочи (Gioca Hoca). Има акробата, има оних плешу, конструишу, подучавају, али и приповедају, свирају или једноставно воде рачуна о реду. Свако од њих, баш као и ауторка изложбе "Просветли таму", у домовину се враћају обогаћени сазнањима, мотивисани на још снажније хуманитарне кампање.

За емисију говоре фотограф Федерика Троизи, архимандрит Иларион Лупуловић, монах Бенедикт Скарфи, кустос изложбе Јасмина Андоновић, новинар Алесандро Гори, академски сликар Небојша Богдановић и хуманитарни радник Силвија Батистини.

Емисија је снимљена јануара 2018. године, у Београду.

Аутор емисије Мирјана Николић

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар