Богатство Богатића, први део

У загрљају Саве на северу, Дрине на западу и моћног Цера на истоку, ушушкана у бескрајну равницу Мачве, већ вековима стоји варош Богатић.

Овде се живи у складу са природом и нераскидиво од ње. Поштују се стара мерила и савременом животу не дозвољава да из људи истргне и забораву препусти оно што је заиста вредно.

Уместо тога, из прошлости се узима оно најбоље. Предања и специфичан начин живота овде још проналазе своју оазу, али не као баласт садашњости, већ управо супротно - као непоновљива учења и заоставштина која олакшава живот и утире пут ка будућности.

Природа зна, онима који је поштују, да дарове врати стоструко. Плодност и родност Мачве ушла је и у песму, а књижевнику из овог краја - Милораду Панићу Сурепу, данас се приписује реченица која вероватно најбоље сажима све оно што ова бескрајна равница јесте: „У Мачви дугме да бациш, нићи ће ти капут".

Мачва је место које никада не може да пресуши, а у Богатићу и људи су богати, дарује им све, жељу да уче, греше, освајају, стварају и стално иду напред.
Тако је од давнина... Тако је и данас...

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Александра Богдановић
Сниматељ: Павле Танасијевић
Монтажа: Немања Радић

број коментара 0 Пошаљи коментар