Трезор

Емисионе станице на Тупижници и Црвеном чоту

Из редакцијског дневника: Тупижница, Мрежа ТВ предајника у Србији - кратак извештај сапрвог снимања за серију Мрежа ТВ предајника у Србији коју Редакција за историографију припрема у сарадњи са инжењерима и техничарима из сектора Емисионе технике и веза. Од свих предајника које ће екипа "Трезора" обићи (Суботица, Венац, Црвени чот, Вршац, Авала, Торник, Овчар, Црни врх, Дели Јован, Тупижница, Јастребац, Копаоник, Мокра гора, Бесна кобила, Цвиљен и Голеш) почело се половином октобра са посетом предајнику на Тупижници, који уз онај на Дели Јовану једини није срушен у Нато бомбардовању. Са ТВ екипом ишли су пензионери инж. Ђура Опачић из Београда и Радомир Урошевић из Крагујевца, а домаћи на Предајнику били су: Миодраг Катунац, руководилац емисионог центра Тупижница; Радован Лојовић, Предраг Радуновић, Владимир Анђелковић, Бранислав Дамјановић;  Злата Радичевић, домаћица и Радомир Радичевић, домар у пензији, а затекли смо у посети Видана Марковића, руководиоаца предајника Дели Јован.

У овој краткој најави емисије, која је тек у припреми, видеће се "знаменитости" на путу до планине Тупижнице на које је указивао наш "вођа пута" инж. Ђура Опачић: Честобродица, Криви вир, Луково, Пословно рекеративни спортски центар "ТА Балашевић", Бољевац, Бучје... и непрегледна пространства која се шире са врха Тупижнице, на истоку преко Старе планине до бугарских врхова, на  југозападу до Копаоника и Јастрепца, и пирамидом Ртња која доминира над целим видокругом.

- Сниматељ Борислав Ристовић, асист. сниматеља Бојан Даниловић, тонац Слободан Мишић, расветљивач Милан Михајловић, организатор Гордана Грдановић, графичка обрада Иван Јевтић, монтажер Зорица Благојев, аутор Бојана Андрић

 

Из редакцијског дневника: Фрушка гора, Мрежа ТВ предајника у Србији - кратак извештај са пута по Фрушкој гори, у посети инжењерима и техничарима настарије емисионе станице Црвени Чот, која је уз предајник на Авали емитовала први програм првог дана рада Телевизије Београд. Наравно није се могао заобићи ни стуб неколико километара даље, на Иришком венцу. Предајник на Црвеном Чоту уништен је потпуно у Нато бомбардовању (гађан је 5. априла, 29. и 31. маја); посетили смо кратер где је некада био објекат са предајником одавно већ обрастао растињем и нови стуб подигнут 2003. године који није у функцији; а посада, већ седам година, привремено, ради у подстанарским условима: са предајником постављеним у дерутном хотелу "Венац" и антенама на стубу војвођанских радиоаматера.

На Иришком венцу чији је објекат такође уништен и бетонски стуб оштећен (гађан 20, 24. и 28. априла, затим 7, 22, 29. и 31. маја, па 1. и 8. јуна) стање је нешто боље, нова кућица за посаду је изграђена, а на јако оштећеном стубу, на првој етажи активини су уређаји Телевизије Војводине, Телевизије Београд и неколико других телевизијских станица. Емисије о животима пре и после Нато бомби на ова два емисиона објекта примарне мреже, биће завршене и емитоване касније, ово је тек кратак прилог о боравку екипе "Трезора" на Фрушкој гори.

 - Учесници: пензионери са Црвеног Чота: Јосип Жели, Јосип Грегор, Драгиша Ћирковић, Андрија Перак, Миленко Јекић и садашњи шеф предајника Горан Ристић као и затечени радници у смени и из Одржавања; пензионери на Иришком венцу: Фрањо Хорват, Боривоје
Милосављевић, Јован Кисић и садашњи шеф предајника Ђорђе Ставенов.

- Сниматељ Борислав Ристовић, асистент сниматеља Бојан Даниловић, сниматељ звука Слободан Мишић, расветљивач Златко Херцег, сарадник Милена Јекић, организатор Гордана Грдановић, монтажер Зорица Благојев, аутор Бојана Андрић 

 

Летњи дан на Црвеном чоту - Екипа "Трезора" посетила је Емисиону станицу на Црвеном Чоту која је после дуго времена доживела прави препород. Мада услови још увек нису враћени на онај период уочи бомбардовања, учињен је огроман корак у обнављању неопходне опреме, набављени су нови предајници за дигитално емитовање и обезбеђени знатно бољи услови за рад и живот посаде.

- Учесници: Горан Ристић, шеф предајника Црвени Чот; дипл. инж. Милан Остојић, руководилац Службе Телекомуникације ЕТВ; Предраг Лазић, руководилац Службе Одржавања; Драган Павловић, руководилац ФМ Одражавања; Радиша Петровић, Извршни директор ЕТВ; Миша Орлић, Извршни директор Технике Радио Београда; Миодраг Катунац, шеф предајника Тупижница; Славко Рашић, шеф предајника Овчар; Видан Марковић, шеф предајника Дели Јован.

- Екипа: сниматељ Милан Илић, сниматељ звука Мирослав Гојковић, сарадник-сниматељ Милена Јекић, организатор Гордана Грдановић, уредник Бојана Андрић

број коментара 0 Пошаљи коментар