Европа и Срби: Јовица Тркуља, 2. део

У другом делу интервјуа за серију РТС-а "Европа и Срби" проф. др Јовица Тркуља говори о медијима и образовању, као и о односу Европе према процесу глобализације.

Поред тога што је, у научном смислу, плодан аутор, Тркуља је изузетне резултате остварио и у сфери издавачке делатности, најчешће у својству уредника наших најпознатијих издавачких кућа, или едиција из области права и политике.

Посебну пажњу завређује чињеница да је као уредник приредио "Изабране списе Миодрага Јовичића" у 6 књига, "Сабрана дела Драгољуба Јовановића" у 16 књига, као и "Сабрана дела Михаила Ђурића" у 11 књига.

У наставку раговора проф. др Јовица Тркуља говори о улози правосуђа у изгону новинара и универзитетских наставника, последњих деценија, о томе да ли је медијски мрак нестао после 2000, или су медији у Србији и даље трансмисија политике, те да ли се може, уопште, говорити о "независним медијима"?

Војислав Лалетин Војислав Лалетин

Као универзитетски професор Тркуља вреднује Хумболтов и Болоњски модел високог школства и нашу промовисану Стратегију развоја до 2020.

Он објашњава и светски тренд спајања неспојивог: глобализације демократије и глобализација тоталитаризма.

Тркуља говори и о чувеном говору свог професора Михајла Ђурића, током бомбардовања Србије, када је Ђурић окарактерисао агресију на нашу земљу као "насртање на саму идеју Европе"...

Данас, али и у периоду пре, као и после петооктобарских дешавања, професор Јовица Тркуља се бескомпромисно, критички и јавно ангажује, плаћајући, често, високу цену...

Уредник, сценариста и водитељ: Војислав Лалетин
Сниматељ: Федор Мунижаба
Монтажер: Љубомир Плављанић
Реализација: Јелисавета Јанић

број коментара 0 Пошаљи коментар