Моја лепа Србија: Пролом бања, први део

Пролом бања свила се у јужној Србији на око 290 километара од Београда и 23 километра од Куршумлије. У долини Проломске реке, у малој истоименој котлини коју уоквирује чак пет планина - Соколовица, Радан, Арбанашка планина, Механска планина и Проломска планина, Пролом бања већ вековима дочекује и испраћа драге госте.

Легенда каже да је бању открио један - коњ. Њега је због болести власник одвео на ливаду дубоко у планину и оставио да угине. Коњ је пио воду са оближњег извора и ваљао се у блату и ускоро му је било боље. Људи су га видели и нико није могао да поверује у његов опоравак. Када се газда вратио затекао га је потпуно здравог како чио и весео јури брдима и више нико никада није могао да га ухвати.

Живописни Топлички крај вековима је био место на коме се одигравала, исправљала и писала историја. Нема војске која је у минулим временила пролазила кроз Србију, а да није протутњала и овим гордим и поносним брдима. Део тих трагова остао је сачуван до данашњих дана пре свега у причама овог краја.

Народна предања нарочито чувају сећање на кнеза Лазара који је своју војску баш овуда провео ка Косову и судбоносном боју са Турцима, а Пролом бања по легенди, чак и име дугује овом догађају.

Пролом данас спада у ред „млађих" бања у Србији. Иако се на основу археолошких истраживања претпоставља да су лековите воде овог места коришћене непрекидно од праисторије, преко Рима па све до млађег турског доба, за развој у савременом смислу те речи ово место је ипак морало да сачека новија времена.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Александра Богдановић
Новинар: Ирена Минић
Камера: Павле Танасијевић, Иван Степановић
Монтажа: Немања Радић

број коментара 0 Пошаљи коментар