Странац у Србији: Марија Кампан

Гости документарних емисија „Странац у Србији" ауторке Ранке Јакшић су странци који живе и бораве у Србијии. У досадашњим емисијама смо имали прилику да пратимо приче оних који су се затекли у Србији и остали ту да живе.

Неки су већ после првих контаката са српском гостопримљивошћу и дружељубивошћу одлучивали да остану. Некима је Србија била само једна од пролазних дестинација на испланираним путовањима кроз Европу, да би, ипак, на крају, била и последња станица и животно одредиште. Неки су долазили из радозналости да би пронашли различитости а наишли на сличности. Разлога је много за одлуку да се остане у Србији а сваки странац који гостује у овим емисијама има своју специфичну причу.

Једна потпуно несвакидашња прича је у овој емисији. Мариа Кампан је из села Бикиџу, које се налази на крајњем северу Румуније, у Трансилванији. Дошла је са непуних осамнаест година без знања иједне речи српског и завршеном само основном школом. У Београду је неговала непокретну старицу, а после њене смрти водила једно домаћинство, а у другој породици је чувала двоје мале деце. За то време је ванредно учила и завршила Хемијску школу у Панчеву. Вратила се у Румунију да би студирала. За време студија је неговала и подизала једно аутистично дете и дипломирала на Факултету за психопедагогију.

Посветила се раду са аутистичном децом и планира свој повратак у Београд чим заврши мастер студије. Марија говори о београдској породици која ју је прихватила као равноправног члана, о везаности за децу коју је чувала, о својој првој рођенданској торти у деветнаестој години, о томе како су јој се снови из детињаства и маштања о томе да и она иде у школу претворила у стварност у Србији.

„Оно што можемо да учинимо највише једни за друге је да покажемо саосећање и да пружимо љубав. То је оно што нас чини истим и што брише географске и културолошке границе међу нацијама. То сам хтела да покажем и овом емисијом. Учесници у овој емисији су људи отвореног срца - Срби и Румуни. И једни и други и дају и прихватају: обичаје, навике, језик, културу, и све се то свакодневно размењује.

Мариа Кампан може да послужи као пример свим младим људима у свету да се жеља, воља, упорност и рад на крају исплате. Њена прича је и подсећање нашој деци да свако ко има могућности да се школује треба то и да искористе, а пре свега, да цени," каже Ранка Јакшић.

Аутор и уредник-Ранка Јакшић

Сниматељи-Петар Вујанић и Милан Станић

Монтажер-Милан Радичевић

Мајстор звука-Драган Ушендић