Вуксан Кнежевић, последњи голооточанин у Војводини

Невероватна судбина данас 90-годишњег Зрењанинца који је пре више од 70 година због љубави завршио на најгорем месту у Брозовој Југославији

Вуксан Кнежевић данас у 90. години живи мирно у свом Зрењанину. Међутим, живот му је био све само не миран. Са 17 година због девојке у које се заљубио завршио је на Голом отоку. У Брозовом Гулагу провео је годину и по дана и напослетку је све опростио и својим мучитељима и девојци због које је страдао. На крају су сви постали ликови у његовим књигама. О Вуксану Кнежевићу, последњем Голооточанину у Војводини говори наша прича.

Горислав Папић
Горислав Папић

Колико је људи плакало због тога што су се 1948. године нашли на погрешној страни историје? Са људима на Голом отоку поступало се као у Дахауу и Аушвицу, рекао је једном приликом голооточанин Владо Дапчевић, чији је рођени брат Пеко тада био на правој страни историје. Један од људи који су осмислили овај логор Јово Капичић, познат по реченици - да се разумемо, био сам бог, говорио је да су измишљене приче да је Голи оток био средњовековно мучилиште. А како изгледају те приче и кроз шта су пролазили људи попут Вуксана Кнежевића?

Уредник емисије: Горислав Папић