Србија на вези

Шта (нам) се пише

У нашој редовној рубрици прелиставања штампе "Шта (нам) се пише", бавићемо се актуелним темама које се тичу положаја Срба у земљама окружења. Гост нам је главни уредник "Српског кола", листа Савеза Срба из региона Трифко Ћоровић. Посебан акценат биће на предстојећим изборима у Мостару, на којима право гласа имају сви мостарски Срби који су били на попису из 1991. године, без обзира где сада живе.

Наше колеге из Радио телевизије Републике Српске припремиле су прилог о томе како живе Срби повратници у град на Неретви и са каквим проблемима се срећу.

Ове године, у први разред основних школа у Вуковару, уписан је скоро исти број ђака као и лани, који наставу похађају по Моделу А, односно на српском језику и ћириличном писму. Али шта се дешава касније, након основне школе, да ли се у средњим школама тај број осипа, каква је конкретно ситуација ове године и на шта посебно треба скренути пажњу, истраживале су колеге из ТВ продукције Заједничког већа општина Вуковар.

Манастир Пресвете Богородице у селу Матејче, налази се недалеко од Куманова (Република Северна Македонија), а први записи о овој светињи датирају из 11. века. Рушили су га Турци Османлије у средњем веку, а у 21. албански терористи. Обнављали су га и бранили српски владари и народ. Захваљујући томе, и данас је важно духовно стециште малобројне српске заједнице у селу Матејче, где је иначе већинско становништво албанско (око 90%). И овог 21. септембра, у манастиру обележен празник Рођења Пресвете Богородице (Мала Госпојина). Догађај су забележиле колеге из Србетла, портала на српском језику у Северној Македонији.

Приказивањем експоната године у Музеју српске православне епархије будимске, међу Србима у Мађарској, обележен је значајан јубилеј за Српску православну црву-100 година од уједињења српске патријаршије. Извештај са догађаја нам је послала наша сарадница Диана Кондић Ђурић, уредница РТВ "Варош" у Будимпешти.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Маја Мандић