Бродимо Дунавом

Већ више од три деценије, српски туристички бродови не плове Дунавом кроз Србију. Однедавно,са савског пристаништа креће брод Аквастар Максим, ка Текији. Плови се око девет сати, пређе око 210 километара и ужива у лепотама Србије, али са воде.

Забележили смо мноштво слика са моћне реке Дунав.

Подсећамо вас на Лепенски Вир, колевку европске цивилизације. Водимо вас до Трајанове табле и јединог стуба који је преостао од Трајановог, некада моћног моста, до музеја "Ђердап" у Кладову, где су експонати непроцењиве вредности, а над којима са дирљивом љубављу "бди" директорка Јелена Кондић.

Показаћемо и места где је Дунав најужи, свега 140, и где је најдубљи, преко 90 метара. Чућете и причу о брегу, који је добио име по чувеном српском добротвору, дунавском капетану Миши Анастасијевићу.

Незаобилазна је свакако и Смедеревска тврђава, где је столовао Ђурађ Бранковић, син Маре и Вука Бранковића, када је престо преузео од ујака Стефана Лазаревића.

Туристи су били из Сомбора, Новог Сада, Чачка, Београда. Било је и наших из дијаспоре, али и Руса и Финаца. А свима на броду је била част и сви су се некако осетили важни, када су сазнали да је са нама на Дунаву један нобеловац. Сер Ричард Тимоти Хант, британски научник, Нобелову награду добио је 2001. из медицине, за открића кључних регулатора у оквиру ћелијског циклуса, који су веома важни за проналажење лека против рака.

Желимо да кажемо и то да ви о причама које нудимо већ доста знате. Овог пута скрећемо вашу пажњу на то, да је посебност баш у томе што камера бележи слике са воде.

Аутор и уредник емисије Вера Катанић
Сниматељ Жељко Малић
Монтажери: Светлана Црњански и Зоран Поповић
Обрада звука Срђан Филиповић
Реализатор Маја Мандић