Читај ми!

Шта пише у уџбеницима и колико то кошта?

Ко треба да штампа уџбенике за српски језик и књижевност, историју и географију? Могу ли уџбеници да буду бесплатни?

"Србија слободна и независна земља, и управо због тога, најзначајнији уџбеници морају да буду део српског издаваштва и посао од највишег јавног интереса," тим речима је председник Србије представио иницијативу да држава преузме бригу о уџбеницима из тзв. идентитетских предмета: српског језика и књижевности, историје и географије. План је да јединствени уџбеници за националне предмете буду у школама од јесени 2022.

Драгана Игњић
Драгана Игњић

Тренутна ситуација је да, примера ради, на тржишту постоји десетак различитих читанки за сваки разред и чак 15 буквара. Да ли имамо превише уџбеника који уносе конфузију или различитост подиже квалитет?

Колико је основан предлог професора Александра Кавчића да уџбеници за основне школе буду бесплатни? Зашто због тога негодују приватни издавачи? Коме су прихватљиви уџебиници који се бесплатно могу преузети са сајта Фондације Кавчић? О свему томе говоре професор Александар Кавчић, председница ИО Удружења издавача Данијела Јовановић и председник Надзорног одбора Завода за уџбенике Миливоје Павловић.

Да ли треба мењати уџбенике или наставни план?

Гости у студију:

Наташа Анђелковић, саветник у Заводу за унапређивање образовања и васпитања
Оливера Крупеж, председник Удружења професора српског језика
Младен Шарчевић, специјални саветник председника Србије за образовање

Емисију води Драгана Игњић