Читај ми!

Медијска мрежа српске дијаспоре: Амерички сан

Ускрс у Калифорнији... Христос Васкрсе, земљу потресе, тугу однесе а радост донесе!

Чини се да су епиграфске речи Светог Николаја српског и свеправославног најбољи синопсис наше овогодишње прославе "Празника над Празницима". Наиме, после више од годину дана разних ограничења, забрана, изолације, дистанцирања, страха, забринутости, благодарећи вољи Божјој и државним властима које су у последњем тренутку, на Велику суботу, ублажиле противпандемијске мере, ове године било је омогућено да се наш народ окупи у прелепом храму, посвећеном Светом Сави српском, и да у радости, коју само Васкрс може да донесе, прослави овај надоносни празник.

Посета и учешће народа је било изненађујуће добро, с обзиром на целокупну ситуацију. Око 350 душа се сабрало на литургији у храму толико лепом и толико украшеном, да се слободно може рећи да је права икона и предукус "Царства Божјег".

Затим је уследио и пикник у порти нашег храма, који је организовао вредни Црквени одбор са локалним огранком КСС-а.

Служили су се српски специјалитети са роштиља, сваки верник је на поклон од цркве добио црвено Васкршње јаје које су наше сестре припремиле, а народ је уживао у свечаној атмосфери, лепом дану и, надасве, у озареним познатим лицима, поштујући све мере превенције ширења пандемије.

Почетним делом Света Литургије началствовао је и Владика Максим, благословивши наше локално Сабрање и пожелевши изобиље благослова од Васкрслог Господа свим нашим парохијанима, након чега је отишао у обилазак осталих српских храмова у Лос Анђелесу.

Васкршња прослава се наставила и на Васкршњи понедељак, литургијским сабрањем у првом српском и најстаријем православном храму у Јужној Калифорнији, који је подигнут у источном делу Лос Анђелеса још давне 1910. године. Литургијским сабрањем је председавао Владика Максим уз саслуживање свих српских свештеника Лос Анђелеса.

Аутор емисије Драган Ракоњац

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић