Читај ми!

Око економије: Време за нови стан?

У Србији, посебно у већим градовима, пандемија није много пореметила тренд у станоградњи - нове некретнине се све више граде. Уз то, поједине банке су коначно почеле да примењују препоруку Народне банке Србије и одобравају стамбене кредите уз учешће од 10 одсто. Да ли је конкуренција урадила своје?

Један од показатеља опоравка од кризе јесте управо раст грађевинарства и то станоградње, а процена стручњака јесте да је прави тренутак за куповину новог стана.

Збоог чега? Велика могућност избора нових станова, цене квадрата, повољне камате на стамбене кредите, посебно у еврима, стабилност тржишта некретнина, увођење идентификационих картица за агенте некретнина...

Истовремено, ове недеље Народна банка Србије донела је одлуку да се не мења референтна камантна стопа од 1 проценат која утиче на вредност динарских позајмица, а Европска комисија је проценила да ће српска привреда да расте 5,3 одсто ове године, што је више од њихових провобитних процена.

Весна Дамјанић Весна Дамјанић

Које мере за подстицање кредитне активности и заштите корисника је донала НБС, какви су ефекти и шта је све још предвиђено како би кредити били доступнији и повољнији, питања су за госте Ока економије. Уз та као питања намећу се и шта може да се очекује када је реч о ценама нових квадрата, које олашице и подстицаји недостају и купцима и грађевинској индустрији и где је Србија у поређењу са земљама региона.

Гости емисије су директор Центра за заштиту корисника финансијских услуга НБС Бојан Терзић, генерални секретар Удружења банака Владимир Васић и представник Привредне коморе Србије Бојан Станић.

Из Брисела, о најновијој прогнози Европске комисије и проценама даљег кретања еурибора који диктира цену кредита и у Србији, извештава дописник РТС-а Душан Гајић.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.