Читај ми!

Пацијенти на чекању

У здравственим установама које нису ковид-болнице, због епидемије изазване коронавирусом важе нова правила за дијагностику, пријем и лечење пацијената. Пут болесних до лекара сада је отежан.

Због великог броја ковид пацијената и заражених коронавирусом многи здравствени центри су постали ковид болнице. Притисак на остале здравствене установе био је ограман, посебно на Клинички центар Србије. Од почетка епидемије овде је лечено 7 хиљада ковид и прегледано више од 60 хиљада нековид пацијената. Ауторка Југослава Ђурица Ауторка Југослава Ђурица

У условима пандемије морали су се прилагодити сви. Сарадња лекара, пацијената и њихових удружења је у овом периоду од пресудне важности.

Према истраживању Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут" из 2019. године две трећине грађана Србије проценило је своје здравље као добро, док је 40 одсто пријавило да има неко дуготрајно обољење. Какве ће последице по здравље оставити пандемија с обзиром на то да у Србији има 700 хиљада дијабетичара, а висок крвни притисак има сваки други одрасли и 120 хиљада онколошких пацијената - питање је?

Како бисмо сачували своје најближе, себе, лекаре, медицинско особље и цео систем, ваљало би да из овог искуства научимо шта је у ствари важно. Корона је променила цео свет. Утицала је на сваког од нас. Сада је главни задатак медицинске струке и целе планете да победи пандемију. На лекарима и сваком од нас је да се више пажње посветимо себи како не бисмо погоршали своје здравствено стање.

Уредница: Југослава Ђурица
Сниматељ: Хаџи Владан Мијаиловић
Монтажа: Марија Аранђеловић
Реализаторка: Слађана Томић