Читај ми!

Србија на вези - портрети: Маја Херман Секулић

Крајем 2020. у Индији је промовисана "Антологија о критичкој мисли 21. века" коју је приредио писац и филозоф, др Џернаил Синг Ананд. Маја је једини представник Србије међу истакнутим интелектуалцима савременог доба чије се име нашло у овој антологији.

Маја Херман Секулић
Маја Херман Секулић

Прва је српкиња која је докторирала на једном од најпрестижнијих универзитета на свету, Принстону у Њу Џерзију. Живела је и стварала на три континента, Европи, Америци и Азији. Данас живи у два, како каже, космополитска града, Њујорку и Београду.

Маја Херман Секулић је током 2019. добила десет интернационалних награда међу којима су "Глобална икона поезије", на Светској песничкој конференцији у Индији и "Premio mondiale" која јој је уручена у римском сенату. 

Маја и Јосиф Бродски, добитник Нобелове награде за књижевност
Маја и Јосиф Бродски, добитник Нобелове награде за књижевност

Предавала је на универзитетима Принстон и Ратгерс, била је гост предавач на Харварду, Колумбији и Ајови. Три њене књиге постале су уџбеници за студенте англо-америчке књижевности на неколико универзитета.

Објавила је збирке песама, романе, критике, есеје, капиталне преводе и критичка издања књига светских писаца, теоретичара, нобеловаца мећу којима су Јосиф Бродски, Сол Белоу, Боб Дилан... Имала је привилегију да упозна интелектуалну елиту Њујорка, Америке, али и Индије и многих европских и азијских земаља...

Причала нам је о снажним утисцима које је на њу оставио осмогодишњи боравак у Тајланду када је обишла ову и околне земље... и све то преточила у "Прозор у жаду"...  О великом америчком писцу Артуру Милеру, супругу Мерилин Монро... 

Артур Милер и Маја Херман Секулић
Артур Милер и Маја Херман Секулић

Пре неколико година у Београду је одржана научна конференција под називом „Књижевни, преводилачки и научни доприноси Маје Херман Секулић", а о значају опуса наше саговорнице говори и податак да је до сада издато пет књига њених изабраних дела.

Маја Херман Секулић
Маја Херман Секулић

Познато је да уметнике инспиришу екстремне животне ситуације. Тако је настала Мајина песма "Љубав у доба Короне" која је преведена на 25 језика... 

Маја и Тамара на снимању емисије у Дому Јеврема Грујића у Београду
Маја и Тамара на снимању емисије у Дому Јеврема Грујића у Београду

Уредник емисије Тамара Дрезгић

број коментара 0 Пошаљи коментар