Читај ми!

Небојша Челик: Како преживети модерна времена

Осма епизода: Зависност

Редакција дечијег програма Радио-телевизије Србије у трећој сезони едукативног серијала Небојша Челик под називом Модерна времена бави се проблемима данашњих адолесцената, покушавајући да форматом и визуелним језиком ову тему прилагоди циљној групи коју чине сами адолесценти али и њихови родитељи. Тема осме епизоде овог серијала под називом Зависност истражује изазове савременог друштва и реакције младих на ову појаву.

Десанка Нагулић клинички психолог и сарадница на пројекту, између осталог, износи следеће податке: "Млади пробају психоактивне супстанце из знатижеље, досаде, потиштености, жеље за авантуром, слабости да одбију понуђено, због недостатка чвршће повезаности и одсуства блискости, због потребе да буду прихваћени идентификују се са вршњацима у ризичним обрасцима, услед моде или као улазницу у свет одраслих. У формирању идентитета од кључне је важности повезивање искуства задовољства и искуства одрицања да би се постигао склад са реалношћу. Са ризиком болести зависности повезано је и осећање које се често назива усамљеношћу или досадом. Неконзистентна правила у породици и друштву, узнемирени или одсутни родитељи, искључени или презаштићујући родитељи, непостојање фиксираних обавеза, смањена потреба да се чита и негују естетски и образовни стандарди неки су од основа развоја болести зависности. Важно је обраћати пажњу на превентивне програме везано за могуће ризике експериментисања са зависничким обрасцима и имати на уму да у лавиринтима модерног света младих нису делотворни само рестриктивни ставови и регулативе. Потребне су различити облици подршке и обраћања који ће едуковати али бити и део оснаживања личних снага адолесцента/младог човека."

Тим поводом као гост епизоде Зависност у документарном сегменту је Бранислав Видаковић - глумац, специјални саветник за проблем зависности

Главне улоге тумаче: Иван Ђорђевић - Џуди, Јелена Ђокић, Драган Петровић Пеле, Иван Зарић, Јелена Велковски, Стефан Бундало, Александар Кецман и Мина Николић

Екипу Јутјубера играју: Антонела Васић, Ана Стевић, Вања Јовановић, Вања Станковић, Димитрије Стајић, Ена Кристина Матошевић, Јана Окиљ, Катарина Јовановић, Марија Жеравица, Марко Милошевић, Саша Нићифоровић, Сара Пејчић.

Бластерси изводе оригиналну нумеру: Дрога не

На самом крају епизоде МС психолог Федор Мунижаба оцењује и закључује: "... налази показују да су неке особине личности, најодговорније и да су веома погодне за настанак проблема, па би било добро да уколико нешто од тога приметите код себе или код неког свог, да вам то активира својеврсан аларм како би свесно и посвећеније повели рачуна и посветили се разрешавању.

Међу тим цртама личности често налазимо: Антагонизам, односно склоност ка супротстављању и негирању (често жаргонски такву особу називамо "анти-противном"). Импулсивност - низак степен толерисања и неспособност одлагања, што није тачно али особа има тај утисак ("неиздрж"), и тражење тренутног задовољења. Негативан афективитет - честа непријатна расположења и осећања.

Хостилност - отворено непријатељство. Алекситимија - недостатак речи за именовање емоција и недостатак спознаје постојања својих емоционалних стања. Анхедонија (низак капацитет за уживање).

Ниско самопоштовање и само вредновање, екстравертност - изражена, претерана отвореност ка новим искуствима и доживљајима, проблеми са ауторитетом, често лагање, анксиозност, депресивност, позитивна уверења о последицама експериментисања"

Сценарио и режију потписује редитељ Милутин Петровић.