Читај ми!

Чизмаши

ТВ серијa "Чизмаши", заснована је на роману академика Драгослава Михаиловића, једног од најзначајнијих српских писаца.

"Чизмаши" су снажна лирска прича о нижем официру бивше југословенске војске Жики Курјаку (тумачи га млади глумац Миодраг Драгичевић којем је ово прва улога), од детињства у рударском завичају, преко војничких дана, до тешке депресије, затвора и велеградске луднице.

Слобода Мићаловић и Миодраг Драгичевић
Слобода Мићаловић и Миодраг Драгичевић

Курјак је оличење људске доброте, која бива спутана и нарушена околностима у које га живот баца. Кроз потресну причу о нареднику Жики Курјаку и његовом животном путу преламају се неке од кључних историјских околности 20. века, као и судбина јуначке српске војске која постаје део новог система након уједињења и коју тај систем лагано разједа остављајући појединцима да се за њу истински боре и спрече неминовни распад.

Роман "Чизмаши" је, 1983. године, добио НИН-ову награду за роман године, а 1984. био је најчитанија књига у традиционалној анкети Народне библиотеке Србије. Овај роман представља језички бисер српске литературе, који је сценаристички за потребе телевизије адаптирао Ђорђе Милосављевић, један од најбољих и најнаграђиванијих домаћих писаца и сценариста.

Александар Ђурица и Горан Шушљик
Александар Ђурица и Горан Шушљик

Млади рудар, Живојин Станимировић, који још од детињства има надимак Жика "Курјак", јер је свом другару Момчилу у тучи одгризао део увета, сазнаје преко огласа у "Политици" да се траже нови регрути за официрску школу.

И поред очевог противљења, Жика одлази на регрутацију и бива примљен. Успешно завршивши пешадијску обуку, Жика са својим пуком одлази у Ћуприју где добија чин поднаредника. Тамо упознаје свог новог командира, Чичу Миљковића, који му постаје узор...

Милица Михајловић
Милица Михајловић

Улоге тумаче: Миодраг Драгичевић, Александар Берчек, Слобода Мићаловић, Миодраг Радоњић, Младен Совиљ, Милош Тимотијевић, Александар, Ђурица, Небојша Миловановић, Богдан Диклић, Горан Шушљик, Драган Бјелогрлић, Љубомир Бандовић, Предраг Мики Манојловић...

Уредник серије: Марко Новаковић
Редитељ: Дејан Зечевић
Сценариста: Ђорђе Милосављевић
Директор фотографије: Миладин Чолаковић САС
Костимограф: Јелена Ђорђевић
Сценограф: Зорана Петров
Композитор: Ирена Дечермић
Монтажери: Лазар Предојев и Милена Предић
Тонски сниматељ: Дарко Глишић
Дизајн звука: Владан Коки Кораћ
Дигитални специјални ефекти: Иван Чолић и Јосип Чолић

Делегат продукције РТС: Александар Јанковић
Директорка серије: Тања Жежељ Гојковић
Извршни продуценти: Милош Аврамовић и Горан Шушљик

Александар Берчек и Миодраг Драгичевић
Александар Берчек и Миодраг Драгичевић